Христо Грозев бе удостоен с най-престижната европейска награда за разследваща журналистика

 

На 23 май 2019 авторът и член на Общото събрание на ЦАУР Христо Грозев бе удостоен,  The European Press Prize (EPP). Голямата наградa на EPP се присъжда от Фонда за европейска журналистика, учреден през 2012 г. от седем водещи медийни фондации с цел да поощрява качествената журналистика в 47 страни в Европа.

Тази година жури с председател Сър Харолд Евънс, главен редактор на Ройтерс и бивш редактор на Съндей Таймс, определи нашия колега за победител в основната категория – разследваща журналистика – за неговата серия от статии, идентифицирали истинските лица зад агентите на ГРУ, заподозрени в опита за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Серията материали на Грозев бяха публикувани в английския сайт за разследваща журналистика Bellingcat и бяха препечатани и цитирани от над 600 медии по целия свят. В една от статиите от серията, екипът, ръководен от Грозев, идентифицира данни и за възможна роля на групата агенти от ГРУ в отравянето на българския оръжеен търговец Гебрев през 2015 г.

Грозев е един от първите членове и сътрудници в ЦАУР и е автор на анализи основно по теми, свързани с информационна и киберсигурност, както и с действията на руските тайни служби на балканския полуостров. Завършил журналистика и право, като дълги години е бил управител на медийни организации в Източна и Западна Европа. През последните години е активен и като ключов автор на разследващия сайт Bellingcat, където се фокусира върху руската хибридна война в Украйна, както и в разследване на катастрофата с малайзийския самолет MH17.

След някои негови публикации в 2016 г. бе задържан на летище „Домодедово“ в Москва и експулсиран от руските власти.

Честитим му европейския „Пулицър“!