Реформаторска ли е Програмната декларация на новото правителство

Автор: Елина Велева

Новото „проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България“ беше формирано на основата на коалиционно споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Управляващо мнозинство в Народното събрание за това управление беше постигнато чрез подписване на Споразумение за партньорство между ГЕРБ и АБВ и Декларация за подкрепа от страна на Патриотичния фронт на Програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-то народно събрание. По този начин Програмната декларация на новото правителство се очерта като базата, на която то ще може да съществува. Така по същество коалиционният кабинет трябва да работи като програмен, за да изпълни заявените си намерения.

Програмната декларация определя „ключовите приоритети за формиране на стабилно парламентарно мнозинство“, като на тази база в едномесечен срок ще се разработи програма за управление на правителството. Вероятно това е една от причините тя да изразява основно намерения, без да е разработена като управленска програма. От друга страна, този базов за управлението документ не създава конкретна основа, на която би могло да бъде постигано по-широко парламентарно съгласие, гарантиращо политическата стабилност на управлението.

Целият текст на авторската студия „Реформаторска ли е Програмната декларация на новото правителство“ можете да прочетете тук