Политическата констелация, ноември 2018

Променя се рисковият критерий по отношение на политическата стабилност на управляващата коалиция. Съхраняването на управлението зависи все повече от отношенията на всяка от партиите от ОП с ГЕРБ, а не толкова от връзките помежду им.

Съществена част от политическото напрежение се генерира отвън. Тежък корпоративен сблъсък, който влияе върху политическите процеси през формирани през изминалите години връзки и зависимости, ще продължи да определя динамиката на публично противопоставяне.

Приключва времевият период, в който биха могли да бъдат предизвикани предсрочни парламентарни избори при относително по-нисък размер на публичните щети. В същото време няма добре структурирана заявка за управление, нито от страна на опозицията, нито от извънпарламентарен политически субект.

Рисковото събитие, което ще определи вероятността от предизвикване на предсрочни парламентарни избори са изборите за Европейски парламент. При спечелването на поне един мандат в полза на ГЕРБ пред БСП, управляващото мнозинство ще успее да запази стабилността на управлението до провеждането на редовните местни избори. В случай на загуба за ГЕРБ, нараства вероятността от нова политическа криза и едновременно провеждане на местни и извънредни парламентарни избори в силно популистки контекст.

Целият текст може да видите тук.