Доклад за доверието в институциите с предизборна оценка, май 2019

Сближаването на позициите на двете основни формации, на фона на нестабилността на парламентарното мнозинство и кворум, може да постави под въпрос съдбата на кабинета „Борисов-3“. Това обстоятелство предопредели посоката на предизборната кампания, която придоби крайно негативен характер и на практика се превърна в открита компроматна война между БСП Б и ГЕРБ. Цялостния контекст, в който всички политически сили разположиха своите послания, изцяло преповтаря темите от националния дневен ред като почти изцяло липсва разговорът по важните за бъдещето на ЕС теми.

Налице е консенсус сред социологическите агенции относно избирателната активност, която се очаква да бъде 32-35 процента. Динамиката на показателя показва спад в хода на кампанията.

Очертават се две основни хипотези, с различна степен на вероятност, в зависимост от представянето на „Демократична България.“ При положение, че коалицията не успее да премине избирателния праг от 5.88 процента – ГЕРБ/СДС биха получили 1 мандат повече от БСП Б (7 мандата), докато при успех на традиционната десница, с оглед на електоралните остатъци на всички формации, най-висока е вероятността именно ГЕРБ да останат с един мандат по-малко и да се изравнят с БСП Б (6 мандата). И при двете хипотези ВМРО може да разчита на 1 , а ДПС – на 3 сигурни места в ЕП.

Както се вижда и при двете хипотези условно обединен резултат на БСП Б и ДПС (9 мандата) надвишава този на: 1) ГЕРБ/СДС и ВМРО (8) или 2) ГЕРБ/СДС, ВМРО и ДБ (8), което означава, че  в случай, че изборите се провеждаха за национален парламент управляващият съюз би загубил своето мнозинство. Развръзката на изхода ще зависи в максимална степен от резултатите на ГЕРБ/СДС и БСП Б като брой действителни гласове, при положение, че ДПС няма готовност да преустанови неформалната си подкрепа за Бойко Борисов, което прави създаването на ново управленско мнозинство около БСП Б, малко вероятно.

Целият текст може да видите тук.